Saturday, January 8, 2011

How to make Your Blog Name Scrolling on the Tab



Pernah tak korang bukak mana-mana website atau blog, text atau nama blog die bergerak macam ape yang berlaku pada Blog Mantap IT ni ?? Hehe.. Sebenarnye kita boleh buat sendiri untuk bagi die bergerak.. Dengan cara ni, blog korang bukan sahaja nampak menarik, bahkan, boleh memasukan mesej tambahan, seperti 'Selmat Datang' ke, 'Welcome' ke dan sebagainya.. Ok lets start!

Step 1
Log in blog korang dan pergi > Design > Edit HTML > tick kotak Expand Widget templates

Step 2
Tekan Ctrl+F dan taipkan <head> di dalam kotak Find dan tekan Enter atau Next.

Step 3
Copy kod berwarna biru di bawah dan pastekan di bawah kod <head>. Sebelum paste tu, tulis text korang di tulisan berwarna merah "Tuliskan teks korang kat sini". Adjust kelajuan dekat nombor berwarna merah seperti yang di tunjukan di bawah mengikut citarasa korang, semakin kecik nilai, semakin laju ia bergerak.

<script language='JavaScript'>
var txt="    Tuliskan teks korang kat sini.  ";
var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kelajuan);}bergerak();
</script>

Step 4
Click preview, jika tiada error, save template and done! Selamat Mencuba!


If you think this post useful, Click Nuffnang Adds and Become a Follower to support this blog..tq ;D

12 comments:

Anonymous said...

Kalau buat macam ni.
Blog berat atau tak?
Backlink entry blog akan hilang dari google atau tak?

Rahimi said...

Blog berat disebabkan terlalu banyak widget terutamanya yang ada lagu or video.. So, jangan risau, ia tak memberatkan blog.. Backlink juga tak akan hilang..

WanN said...

dah cube!!tq :)

nurra said...

good tutorial!

Rahimi said...

thank you Nurra..

azirock said...

terima kasih bro. dah berjaya.

Rahimi said...

welcome ;D

HAI in HD said...

thanks bro. :)

Chem Rulez said...

Thanks Bro....menjadi :)

flo anna sharin zania said...

thank you !!! menjadi lhaa , thanks !! :D

mawar yus said...
This comment has been removed by the author.
mawar yus said...

WOW....very useful.Rasa nak lompat gembira bila berjaya apply to my blog YEay!!!suke gilosss...nak share boleh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...