Friday, December 10, 2010

How to format laptop using Pendrive by ISO file


Salam.. hari ni aku nak bagi tutorial sikit macam mana nak format laptop/pc korang menggunakan pendrive. Teknik ni sesuai untuk laptop yang takde DVD/CD rom macam pengguna-pengguna netbook, atau pengguna laptop yang dah rosak dah tempat CD die..

Untuk membolehkan pendrive korang boleh di detect waktu restart nanti atau dipanggil "bootable",cara ni khas untuk Window 7 yang dalam format ISO sahaja, kalau daripada CD/DVD tak boleh. Biasanya Window 7 dalam bentuk iso boleh di download di internet, atau extract dari CD.

- untuk masukan Windows 7 dlm pendrive, ia mestilah dalam format .iso, contohnya Window 7 Ultimate x64.iso
- Download software ni Window 7 USB/ DVD Download Tools
- Sediakan pendrive 4GB keatas
- Follow langkah-langkah seperti gambar rajah di bawah :




Tahniah! laptop anda sekarang sedia untuk di format menggunakan Pendrive. Teknik ni bergantung pada BIOS laptop anda, sama ada support boot dari pendrive atau tak.. Biasanye laptop baru-baru tiada masalah.

Sebelum format, backup data yang penting and Restart. Semasa die nak start, tekan F8 atau F9 untuk masuk BIOS system. Ia bergantung pada jenis laptop, ada yg kene tekan F2 dan sebagainya.. Set boot from USB pada pilihan pertama dengan menekan F5/F6. Tekan F10 untuk save and exit. Masukan pendrive.... Computer akan membaca file dari pendrive.. Ikut arahan seterusnya untuk install Window 7. Siap!

NOTE: Waktu process install window 7 tu, dia akan restart beberapa kali.. So make sure, waktu restart tu, keluarkan pendrive, kalau tidak die akan format dari awal balik.. So, stiap kali restart, cabut pendrive..tunggu sampai keluar logo window 7, then baru cucuk balik pendrive. Selamat mencuba!



If you think this post useful, Click Nuffnang Adds to support this blog..tq

9 comments:

Anonymous said...

bro ak dh wat smua yg ko ckp..tp knp lpas siap install tu laptop ak asyik restart sndri je??

hyun zyn Jo said...

I can't find the ISO file~why?

Anonymous said...

I have reaԁ so many ρoѕtѕ about the blogger lονers however
thiѕ paragгaph is in fаct a nicе post,
keep it uρ.

Also vіsit my web-site ... garden center magazine

Anonymous said...

trimas bebyk.. sbb cara ni mmg berkesan dan efektif.. mudah, ringkas dan senang difahami.. sape2 yg nk cri iso cri kat piratebay.. cari iso yg untouched..

hafifi azik said...

bos.. camne nk cari iso file dari dvd?

Anonymous said...

nok dwnload mne file iso

Muhammad Amin Arshad said...

thx

aeman wolf said...

bro nak tanya..mcm mana klau dah settle pastu dia nk product key?nak cari mana product key window 7 tu?

Anonymous said...

bro nak tanya..mcm mana klau dah settle pastu dia nk product key?nak cari mana product key window 7 tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...