Wednesday, December 29, 2010

How to color Black & White Picture


Hai.. Post kali ni aku nak share sikit cara nak buat gambar hitam putih dan warnakan pada bahagian yang kita mahu sahaja. Teknik ni banyak digunakan oleh Photographer terutamanya untuk majlis kahwin dimana kebanyakannya akan warna pada bahagian yang nak ditonjolkan seperti pada gambar cincin macam gambar kat atas tu.. Selain dari cincin, nak tonjolkan diri sendiri pun boleh, terutamanya kalau ambil gambar ramai-ramai..

Ok.. mari kita mulakan teknik yang mudah dan simple ni..


Step 1
Open gambar yang korang nak. Aku guna gambar anak buah aku yang tengah seronok main ni..hehe..


Step 2
Dah Open gambar > pergi dekat layer> duplicate layer





Step 3
Seterusnya pergi dekat image > adjustment > Black & White > Ok



Step 4
Ok, sekarang pilih eraser(pemadam) atau boleh jugak guna Poligon Lasso Tool (untuk dapatkan potongan yg lebih sharp) untuk padam kan pada bahagian yang kita nak berwarna.



Step 5
Ok, dah siap padam pada bahagian yang kita nak.. Boleh save.. dan ini lah hasilnya.. Senang kan ? hehe.. Selamat mencuba!


If you think this post useful, Click THIS to support this blog..tq

8 comments:

Iela Fazielah said...

WAH.. good info.. br tau....

Takuimi said...

baru tau ea? hehe.. boleh lah mencuba..

iManAzRaf said...

wah.... mnarik2... hehehe... tp xde phtshp la.. huu...

Takuimi said...

xde ke? hehe.. nanti Mantap IT akan share..

iManAzRaf said...

hehe.. xpe, t sy mntk Mr Chen saya install kn.. ;p

F. Hilmi said...

ok mungkin dah lama sngt tp nak tnya juga.. boleh x nk buat effect gambar trbelah 2 tp x putus ala2 cm gambar love break tu.. photoshop boleh buat x?

Rahimi said...
This comment has been removed by the author.
Rahimi said...

Owh,, boleh sangat, kalau tau teknik asas Photoshop, xde masalah.. buat dua layer gmbar tu, lepas tu ptg stiap satu separuh2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...