Thursday, December 30, 2010

Trick Menghalang dari Post Anda di Tiru


Salam.. hari ni Mantap IT nak share 1 trick simple untuk menghalang daripada post korang di tiru.. Yelah, kadang-kadang korang penat-penat buat tutorial, tapi orang lain copy paste and publish kat blog diorang.. Silap2 ada yang jual plak..huhu.. Harap-harap tak der lah yang buat macam tu kat blog aku ni.. Hehe..

Ada beberapa cara sebenarnya nak halang dari post anda di copy paste ni, atau dalam bahasa yg canggih sikit time aku buat thesis dulu plagiat/plagiarism. Pertama ada yg menghalang dengan cara disable kan right click, tapi cara ni ada kelemahan, sebab org still lagi boleh copy dengan menekan CTRL+C. Namun trick kali ni lebih effective dengan Disable Text Selection terus..

Step 1
Log in blog korang > Design > Add A Gadget > pilih pada HTML/Javascript.

Step 2
Salin code berwarna biru dekat bawah ni, dan paste ke ruang HTML/Javascript tadi

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>


Step 3
Seterusnya save dan click preview.. Jika tiada error, boleh lah save setting korang. Siap! Selamat mencuba..


If you think this post useful, Click THIS to support this blog.. ;D

6 comments:

iManAzRaf said...

haa... ni la yg sy nk... hehe.. ehem2..

Takuimi said...

hehe..baguslah kalau dah jumpa ape yg di cari..

iManAzRaf said...

hehehe.. da jmpe.... n da jmpe sp yg sy nk mntk tlg.. ;p

jahajahatable said...

tq bro..

erranis said...

tq...dah lm saya cari camne nak halang..akhirnya dapat gak..tq yer

Chen MoMo said...

Thank you so much! mmg best la blog awak! byk info berguna utk blogger baru mcm saya..thanks =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...