Saturday, December 25, 2010

Membuat "Auto Read More" pada Blog Anda


Pernah tak korang rasa penat scroll mouse tu bila baca blog sendiri atau blog orang lain yang panjang berjela sampai ke bawah ?? Hehe, kali ni aku nak share cara buat fungsi "Auto Read More" pada setiap post korang siap dengan thumbnail sekali.. Secara x langsung blog korang akan nampak lebih kemas dan professional.. Dinasihatkan save dulu template korang sebelum wat sebarang ape2 perubahan.

Step 1

Log in blog > Design > Edit HTML > tick Expand Widget Templates

Step 2

Tekan CTRL+F > type or copy </head> and click next

Step 3 

Copy and paste code kat bawah ni di atas atau sebelum </head> 


<script type='text/javascript'>
var thumbnail_mode = &quot;float&quot; ;
summary_noimg = 450;
summary_img = 550;
img_thumb_height = 150;
img_thumb_width = 150;
</script>
<script src='http://keerthiset2.110mb.com/excerpt.js' type='text/javascript'/>

Step 4

Tekan CTRL+F and find  <data:post.body/>

Step 5

Gantikan <data:post.body/> dengan code dibawah :


<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<data:post.body/>
<b:else/>
<div expr:id='&quot;summary&quot; + data:post.id'>
<data:post.body/>
</div>
<script type='text/javascript'>
createSummaryAndThumb(&quot;summary<data:post.id/>&quot;);
</script>
<div style='clear: both;'/>
<span style='padding-top:5px;;float:right;text-align:right;'><a expr:href='data:post.url' rel='bookmark'><b>Reade more >></b></a></span>
</b:if>

Step 6

Click preview, kalau takde error, save.. Siap!

Note : Korang boleh set berapa besar gambar yang korang nak dan berapa panjang Summary yang korang nak tunjuk pada Code di Step 3 pada part seperti dibawah:


summary_noimg = 450;
summary_img = 550;
img_thumb_height = 150;
img_thumb_width = 150;





If you think this post useful, Click Adds to support this blog..tq

5 comments:

Iela Fazielah said...

bab nak adjust2 n guna no code ni mmg xberani nak cuba...

Takuimi said...

senang je.. ubah kat nombor tu je.. Click preview..jangan save dulu.. Kalau x ok, ubah yang asal balik..nak selamat, backup dulu yg asal..

ur_whispers said...

wah...ni yg aku cari2 slame ni...gooooooooood infooooooooo!!!

Rahimi said...

Hehe.. thanx whispers..

DOSEFIRE said...

aku bwt x jadi..error..x paham langsung apa yang kene btolkan :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...